Slovenská futbalová legenda Ľubomír Moravčík oslavuje päťdesiatku

22.06.2015 Nitra

Bratislava 22. júna (TASR) - V pondelok 22. júna oslávi životné jubileum 50 rokov bývalý československý a slovenský futbalový reprezentant Ľubomír Moravčík. Typický špílmacher si zahral v roku 1990 na finálovom turnaji MS v Taliansku, v roku 1992 ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu Československa a v roku 2001 aj už samostatného Slovenska. Ako tréner viedol Ružomberok a Zlaté Moravce aj slovenskú reprezentáciu do 16 rokov.

Rodák z Nitry v najvyššej súťaži debutoval 16. októbra 1983 proti Tepliciam. V drese Nitry odohral šesť sezón a stal sa najslávnejším hráčom pochádzajúcim spod Zobora. Po MS 1990, kde v pamätnom štvrťfinále s neskorším šampiónom z Nemecka (0:1) videl červenú kartu za "letiacu kopačku", odišiel do francúzskeho Saint-Étienne. Tam si vyslúžil veľké uznanie, v 197 zápasoch nastrieľal 31 gólov a považovali ho za jedného z najlepších cudzincov v Ligue 1.

V roku 1996 prestúpil zo St. Étienne do korzického klubu SC Bastia. V roku 1998 utrpel ťažkú zlomeninu nohy, ktorá ho na istý čas vyradila z hry. Následne prestúpil do nemeckého MSV Duisburg, kde ale odohral len 5 ligových zápasov.

V tom istom roku ho tréner Jozef Vengloš získal do slávneho škótskeho veľkoklubu Celticu Glasgow, kde sa stal miláčikom tribún. Spolu so Švédom Henrikom Larssonom bavili divákov a s mužstvom získali dva ligové tituly, Škótsky pohár i dva tituly v Ligovom pohári.

Ľubomír Moravčík v drese slávneho škótskeho klubu Celtic.

V roku 2001 ho uviedli do Siene slávy Celticu. Kariéru ukončil v drese japonského klubu JEF United Ičihara.
 
 
 

Vyberte región